poliser, sprit och parkeringsböter

Tuff dag! *gäspar*

Jag hade biltur på jobbet idag. Mycket att göra, men utöver det vanliga så blev jag stannad av polisen som hade kontroll vid vägkanten. Det roliga med det var att bara någon minut tidigare hade jag spritat händerna och råkat spilla desinfektionsmedel på sätet, så det luktade verkligen alkohol i precis hela bilen. Innan jag hade fått blåsa och hunnit förklara att jag jobbade inom hemtjänsten och visat flaskan med handsprit så såg polisen minst sagt sträng ut. Haha :-) Fast jag fick åka vidare eftersom jag var nykter trots ångorna, och körkortet hade jag med mig och allt.
Så fick jag jobba över, eftersom jag blev ensam med larmtelefonen sista timmen, och när jag äntligen kom från jobbet hade jag fått parkeringsböter. Det var ju inte så kul, men rättvist eftersom min egen bil stått parkerad på samma ställe sedan lunch och där får man visst bara stå i två timmar... Det hade jag inte tänkt på, och har haft tur många gånger alltså.

Kvällen gick också i ett. Middag, disk, bada barn, plocka iordning, busa lite, läsa saga, borsta tänder och så var dagen slut och jag med.
Inga flummiga tankar har jag tänkt idag, men min sexåring frågade varför Gud inte styr oss när vi försöker göra dumma saker. (Han ångrade nog att han var lite hårdhänt mot lillebror tidigare.)  "Gud kan väl göra som han vill" tyckte sonen och visst... Jag förklarade lite att Gud vill att vi ska välja att inte göra dumheter helt frivilligt. Gud kör ingen som en radiostyrd bil sa jag, men orkade inte fördjupa samtalet trots att jag kanske borde eftersom han själv tog upp det... Imorgon kanske... Hur som helst så sa sonen att han skulle låtsas att han var en robot som Gud styrde nästa gång han blir arg på sin lillebror, och det ska bli spännande att se hur det fungerar...

Nu är det läggdags!

så trött

Alltså, det här med sömn är ett ständigt återkommande problem för mig. Synd att det inte går att bunkra sömn, för då skulle jag sova ett par dagar i sträck så att jag hade sömntimmar så det räckte ett tag frammåt. Vad praktiskt det skulle vara!

Nu har jag två mer eller mindre sömnlösa nätter bakom mig, och jag närmar mig gränsen för vad jag klarar av känner jag. Jag höll på att somna på morgonrapporten på jobbet idag. Jag höll på att somna vid frukostrasten, jag höll på att svimma innan lunch, och jag vet faktiskt inte hur jag har fått eftermiddagen att gå hemma med barnen. Vi har varit ute, jag har stirrat tomt framför mig och bara "stängt av" mig för alla onödiga intryck. Fast det var högre till tak ute än det varit på flera dagar. Precis innan det blev mörkt sprack det upp och vi fick se en skymt av den blåa himlen mellan molnen som blev rosafärgade i solnedgången. Vackert! Och när man inte sett annat än tjocka gråa moln som en tung filt över trädtopparna på flera dagar så är det skönt att få lite rymd igen.

Inatt vill jag sova. Hoppas alla barnen sover gott (för då lär jag också göra det) och imorgon vill jag inte vara såhär trött längre. Om vi hade haft en såndär liten rund pappburk med chokladglass som "alla" tröstar sig med i amerikanska komedier, så hade jag kastat mig över den här och nu. Men ingen chokladglass i sikte, så jag får väl tycka synd om mig själv utan glass ;-)


mänskligt?

Kan det ligga något i att vi gör saker, i tron att de betyder något annat för oss än de egentligen gör?

Försvarsmekanismer är kanske ganska lätta att upptäcka om man är medveten om hur de kan fungera, och igår läste jag något intressant. Ganska invecklat och förmodligen överkurs by far för min hjärna, men en sak fastnade speciellt, och det handlade om huruvida vi rationaliserar, och anger falska motiv för våra riter så att vi inte behöver se våra verkliga avsikter i ansiktet.
Kan det t.ex. vara ett sätt att "hämnas" på Jesus att fira nattvard? Att vi mer eller mindre avrättar honom igen då vi delar brödet och på så sätt får utlopp för vår avundssjuka eftersom Jesus är något vi själva inte kan bli, fast vi önskar att vi vore?

Ungefär så uppfattade jag det jag läste i alla fall, men jag vet inte om jag missade något viktigt bland alla långa ord som jag bara halv-förstår. 

Jag har verkligen funderat på det där. Är människan så komplicerad att hon inte för sig själv kan erkänna, eller ens vara medveten om sina motiv alla gånger? Inte undra på att vi behöver Jesus! Att man kan få nattvarden till en hämndauktion har jag väldigt svårt att förstå, men den som kläckte idén gjorde det kanske inte helt utan anledning? Vad är vi för konstiga filurer vi människor egentligen?


två Gudstjänster idag...

Den första var en högmässa som jag gick på ensam. Det var lugnt och skönt och fint och jag njöt av stillheten. Barnen var hos sina morföräldrar och när vi hämtade dom frammåt eftermiddagen blev min 3½ åring jättebesviken när han fick veta att jag varit i kyrkan. Han ville minsann också dit, och han var så arg att han hotade att sälja mig på hemköp för jag var så dum. (Han brukar hota med hemköp när han inte får som han vill. Sist skulle han sälja mig för att kunna köpa julmust eftersom han inte fick det till kvällsmat.)

Hur som helst så var det musikgudstjänst ikväll, och jag tänkte i ett svagt ögonblick att jag kunde ju ta med de två minsta barnen dit medan äldste killen var på simskola med sin pappa. Så vi åkte iväg i mörkret...
Fast det skulle vi nog låtit bli. *himlar med ögonen* 3½ åringen var lugn och trevlig, och lyssnade på fina sånger som en otroligt duktig kvinna sjöng till saxofon och pianomusik. Om det inte varit för att lilla dottern på 1½ år tyckte det var tråkigt och protesterade mer och mer högljutt så hade det varit stämningsfullt och trevligt för både mig och sonen, men som det var så hade jag god lust att lämna dottern i kollekten :-(
Hoppas inte de andra i kyrkan tyckte det var lika jobbigt som jag tyckte. Usch, jag skäms...
Det satt en snäll man bakom oss, och han plockade upp hennes sko som hon kastade ut i mittgången och sedan skrek efter i högan sky. Konfirmanderna på raden framför oss fnissade och gav henne leksakerna hon rullade under kyrkbänken och fram till dom. Hon försökte äta upp psalmboken och rev sin storebror i ansiktet just när prästen bad om välsignelse över församlingen. Storebror fick ont och var nära att börja gråta. Jag var röd i ansiktet och full av kexsmulor och längtade hem. *pustar ut*

Nu är vi hemma, och kanske har jag lärt mig en läxa igen. Jag har sagt det förr, men den här gången menar jag det! Jag tar inte med mig mer än ett barn till kyrkan igen om inte maken är med. Familjegudstjänster är inte alls överskattade...

liv och död

Hand i hand... Från livet till döden till livet...

På jobbet syns döden med jämna mellanrum. Det är mer eller mindre tydligt för mig. Någon går bort, som inte jag haft hand om och lärt känna, och då berör det på ett annat sätt, men ibland blir döden och framförallt tiden just innan döden smärtsamt verklig.

En dag till? En timme till? En vecka till?
Lidande, lidande, lidande. Rädsla, maktlöshet, ensamhet.
Gud, var där!

 

Hej Gud

Hur vet jag vad du vill att jag ska göra och vad som bara är min egen vilja?

En tanke, eller kanske snarare en fråga eller en önskan har börjat ta form, men jag vågar inte riktigt ens tänka tanken till slut... Det kanske bara är en tillfällig nyck... Det visar sig väl förr eller senare...

vad vi fyller vårt hem med

Vad är det egentligen vi fyller vårt hem med?

Möbler, leksaker, prylar och en massa saker. Färg på väggarna, gardiner i fönstren...
Böcker, musik, punktbelysning och vackra trägolv.

Vad spelar det för roll? Vad är viktigt? Vad gör ett hem till ett hem och inte bara ett hus?

Ett hem för mig är där man har sin trygga punkt, någonstans dit man kan längta när man är någon annanstans. Där de som bor tillsammans, med hjälp av varandra, kan växa och utvecklas. Det viktiga i ett hem är de som bor där, inte hur själva hemmet ser ut eller hur mycket prylar där ryms. Att fylla ett hem med saker och hålla det rent och snyggt är ganska lätt, i alla fall i vårt land, men att fylla hemmet med kärlek och respekt för varandra är svårare, men oändligt mycket viktigare.

Det gästerna ser när de kommer in i vårt hem, är inte vad som gör det till ett bra hem. Det är vad vi som tillsammans bor här upplever, hur vi ser på varandra och hur vi är mot varandra, varje dag som är det som för mig är avgörande. Stämningen i luften. Tankarna, och orden som studsat mot väggarna betyder mer än vilken färg väggarna har. Hur vår gemenskap vid middagen upplevs och hur vi minns den, när vi satt samlade kring köksbordet och åt, spelar större roll än exakt vad vi åt eller hur köksbordet ser ut. Hur vi känner oss på insidan är av större betydelse än vad vi visar utåt. Det andra ser är bara en fasad - ytan - och den säger mycket lite om hur insidan ser ut. Det är så lätt att putsa till ytan, men många gånger skulle vi nog vinna på att låta ytan vara, och istället lägga kraft och energi på att underhålla och reparera det som inte syns.

Maken och jag har haft en argumentation, och han får väl som han vill tillslut som vanligt, men jag är ledsen över alla onödiga och elaka saker han sa till mig. Han kan köpa hur mycket färg och golv han vill, men orden han sagt går inte att måla över eller bygga igen. För att reparera det behövs något man inte kan köpa :-(

kärlek

Igår låg jag som vanligt bredvid dottern när hon somnade, och det är ofta då jag börjar fundera på olika saker. Igår bad jag som jag ofta gör att Jesus skulle vara med henne när jag gick upp, så att hon inte behöver känna att hon blir lämnad ensam. Jag tänker att man nog kan känna om man är ensam eller inte, även om man sover. I alla fall är jag en sällskaps-sovare, och jag sover inte alls lika bra om jag ligger ensam i ett rum.

Hur som helst så började jag fundera på kärlek, och om det är möjligt att känna och förmedla kärlek utan inblandning av Gud. Jag har nog inte funderat så mycket över det förut... Har människan förmåga att av egen kraft frambringa kärlek, eller kommer den från Gud och bara därifrån? Jag kan bara gå till mig själv, och tänka på hur enormt mycket jag älskar mina barn. Kärleken kan svämma över i mig ibland när jag ser barnen, och det med sådan kraft att jag blir alldeles varm, hjärtat slår fort, jag blir tårögd av lycka över att de finns och... ja, det går inte riktigt att beskriva, men det är verkligen stort. Sådan kraft måste komma från Gud. Det finns ingen annan möjlighet. Kärleken är det finaste och renaste jag kan tänka mig, och med den kraft kärleken kan slå till måste den komma utifrån (uppifrån) och inte innifrån, för så mycket kraft kan inte rymmas i lilla mig. Det är som en stark vind som blåser genom hjärtat och vidare till den det berör. När jag pussar mitt sovande lilla barn på pannan, och känner hur mycket jag älskar henne, är det då Gud som skickar henne kärleken, genom mitt hjärta? Gud som älskar henne, och jag bara är den lyckliga genom vilken en del av kärleken tar sin väg innan den når fram?

Tål att tänkas på...

ledig

Idag har vi varit lediga hela familjen samtidigt för första gången på länge känns det som.
Jag har gått omkring som i en dimma hela dagen. Helt utmattad och bara gäspat och satt mig ner så fort jag fått chansen. Det är som att kroppen går på ren vilja när jag vet att jag måste orka si eller så mycket, men sen när jag vet att jag inte behöver springa benen av mig så orkar jag knappt röra mig alls. Jag sov i två timmar idag mitt på dagen, och jag skulle utan problem kunnat sova två timmar till om ingen hade väckt mig. Jag är så trött!

Imorgon har vi också ledigt tillsammans. Vilken lyx! *glad*  Två dagar i rad tillsammans, och inga inplanerade "måsten" eller annat. Vi ska på familjegudstjänst på förmiddagen (om vi känner för det, fast det tror jag vi gör), och sen har vi resten av dagen kvar.

Jag har tänkt på min allra bästa vän idag. Hon flyttade tillbaka till sitt hemland för sju år sedan, och vi har inte träffats sedan dess. Till en början ringde vi ofta, skickade brev och bilder till varandra och tänkte att vi aldrig skulle förlora kontakten. Vi skulle åka och hälsa på varandra, men det har inte blivit av. Det är för dyrt, både för henne och mig, och tiden finns inte riktigt att åka mellan länder sådär när man har familj och jobb att sköta heller... Ibland skickar vi varandra en rad, och det är något halvår sedan vi pratade i telefonen med varandra, men kontakten håller på att dö, och det är inte så konstigt egentligen. Även om jag saknar henne, och fortfarande vårdar minnet av vår vänskap (och vet att det är ömsesidigt) så är det väl tidens gång. Vi har inget gemensamt längre förutom vårt förflutna, och på det kan man inte bygga vidare en relation hur länge som helst. Tråkigt, men jag ber för henne ofta och hoppas hon har det bra där i sitt land och i sitt liv.*torkar en ensam tår ur ögat*
Nu ska jag gå och sova igen...


Barnen diskar...

Det är ganska mycket vatten på köksgolvet just nu... De har just lagt köttbullar i stekpannan, och nu diskar de alltså, och gör potatis-skal-soppa i diskbaljan med potatisskalen som blev tidigare i projektet "laga middag på pedagogiskt sätt." Jag måste alltid välja på att laga middag ensam, och få det någorlunda snabbt avklarat och med ett hyfsat rent kök i behåll, medan barnen är trötthungriga och sura på varandra, mig och hela världen, eller ta emot hjälpen mina bedårande små barn erbjuder med varm hand, och alltså få middagen lagad utan bråk, men till priset av enormt mycket extrajobb för mig sen när barnen är mätta och glada och leker med varandra (och alltså inte har lust att hjälpa till längre så jag får städa själv.)

Nu kastade jag ett öga på de två mästerkockarna, och såg att en halv sockerkaka smulats ner bland potatisskalen... Jaja, då slipper vi det sockret på tänderna i alla fall ;-)

Igår fick jag besked om att jag är antagen till Svenska Kyrkans Grundkurs på en folkhögskola här i närheten. Jag är så glad! Det ska bli fantastiskt roligt, och miljön är verkligen svårslagen där. Vacker natur, ett gammalt underbart fint kapell, varm och välkomnande stämmning och, ja... Det ska bli roligt helt enkelt. Jag tror det blir en spännande inre resa, samtidigt som jag får lära mig mer och träffa intressanta människor. Vem vet, det kanske till och med leder till att jag kommer på vad jag vill göra när jag blir stor...

vetenskap

Vi har internet igen!

Jag har just legat bredvid dottern tills hon somnade om efter ett blöjbyte. Hon är så vacker mitt lilla barn! Jag började tänka på hur fantastiskt det är att en människa växer fram ur två celler som krockar och klumpas ihop. Vid födseln finns allt som behövs där, och resten finns lagrat i arvsmassan för att utvecklas när tiden är inne. Det räcker med det för mig, för "bara" att det fungerar, från befruktning till färdig människa är för stort och invecklat och fantastiskt för att jag ska köpa att det är slumpen som skapar liv.
Naturvetenskap är faschinerande också, och kanske en bidragande orsak till varför jag tycker det är så smart uträknat. Om jag inte hade en aning om vad vetenskapen säger skulle det ju inte vara lätt att bli impad över hur mycket som måste ske för att något ska ske, något som sker utan att vi människor behöver blanda oss i speciellt mycket. Det bara blir rätt ändå i de flesta fall...
Hur kan de två sammansmälta cellerna veta hur de ska dela sig för att forma en människa?  Vem skriver koden egentligen? Jag svarar Gud! Finns det fler svar?

Fast finns det inget utrymme för slumpen? Det gör det väl? Eller?
Är det vår fria vilja som är slumpen? Vår valmöjlighet, med flera olika alternativ att välja bland, kanske är det där slumpen är verksam? Om vi väljer det ena eller det andra avgör om det tredje eller fjärde händer som en följd av vårt val? Hmm...
Eller som tur och otur. Otur om man ramlar i trappan och bryter ett ben. Tur om man ramlar i trappan och inte ens får ett blåmärke. Hur mycket lägger sig Gud i egentligen? Är det bara tur om man överlever en svår olycka?

Jag skulle kunna sitta och flumma hela natten, men jag orkar inte. Guds existens går inte att bevisa vetenskapligt, och inte motsatsen heller. Jag läste ganska nyligen att det måste finnas aspekter av världen som pekar mot en teistisk eller ateistisk syn, annars skulle det inte finnas någon motivering för den ena eller andra tron. Min fråga blir väl, till mig själv i första hand, varför man måste kunna motivera alls? Jag önskar jag kunde sluta vara så vetenskaplig och bara låta mig tro i lugn och ro utan att bry mig om att fundera över hur eller varför. Det är så typiskt mig att vilja ha en massa fakta att motivera mig med, men det behövs ju faktiskt inte, och i det här fallet finns inte ens fakta att tillgå. Jag måste helt enkelt lita på min tro, och det är på sätt och vis skönt att vara så säker på något jag har "kännt" mig till och inte läst mig till... Gud är inget man bara kan beskriva eller bevisa, men för mig är beviset just min tro, som jag fått av Gud. Jag känner det, och beviset finns i mitt eget hjärta. Det finns nog en tanke bakom varför det inte går att hitta vetenskapliga bevis för eller emot Gud, inte för jag vet vad det skulle vara, men någonstans känns det ändå fullt logiskt att det inte går att hitta Gud utan att det är tvärtom Gud som hittar oss och bevisar sig själv på ett sätt som vi inte riktigt förstår och kan förklara.

en dröm

Jag drömde i halvvaket tillstånd, på något konstigt sätt visste jag att jag var vaken, men jag var så nära sömn ändå att jag lika gärna kunde låta mig flyta in i drömmen och sova vidare och förmodligen inte minnas något av den alls nu. Men jag gick upp, för jag ville minnas.

Jag drömde att jag var trött, sådär otroligt trött som jag bara var när jag var tonåring och mamma väckte mig för femte gången och sa att jag var tvungen att gå upp. Då brukade jag låsa in mig i badrummet, sätta igång duschen och kura ihop mig på badrumsgolvet på en handduk och sova vidare. Mamma trodde jag duschade länge, och jag kunde sova lite till, tills hon förstod att jag låg och sov där inne och knackade på dörren. (Utan mamma hade jag nog aldrig kommit till skolan i högstadiet...) Fast det hörde inte till saken...

Jag drömde att jag var så trött att jag inte orkade gå längre på den dammiga torra grusvägen. Jag vet inte hur länge jag hade gått eller vart jag skulle, det framgick inte i min dröm, men jag var trött, törstig och smutsig. Jag kurade ihop mig i diket, i fosterställning och skulle just somna, det var natt. Då kom någon gående, fast ingen vanlig människa. Jag såg inte hur han såg ut, mer än att han var enorm, stor som tre fyra vuxna män, och så skred han fram som om han inte rörde vid marken. Bakom honom gick ännu en man, som jag inte såg alls, jag bara visste ändå att det var två stycken som kom emot mig. Månen lyste rakt på dem och deras ljusa kläder bländade mig nästan. Jag slöt ögonen och kröp längre ner i diket och gömde mig i en lerpöl under någon slags buske som plötsligt bara fanns där. Jag frös, och började gråta tyst för jag skämdes inför dom som kom emot mig eftersom de var så rena och jag var så smutsig och pinsam som låg och sov sådär ute bredvid vägen. Jag ville inte att de skulle få syn på mig.
Tiden stod stilla, hur länge skulle jag behöva ligga och frysa innan jag vågade öppna ögonen igen?
Plötsligt kännde jag hur någon lyfte upp mig, med ett stadigt och bestämt tag grep någon tag om mig och lyfte upp mig, ställde mig mitt på vägen i solljuset och värmen. Jag förstod att det måste varit han som var så stor som kunde lyfta mig på det viset, men jag kunde inte fatta hur han hittade mig i mörkret. Inte förrän jag märkte att det blivit dag och att busken jag gömt mig under försvunnit lika plötsligt som den fanns där tidigare. Lerpölen jag legat gömd i var inte en lerpöl utan en bäck med så klart vatten att man såg ända till botten, jag var inte smutsig och solen hade gjort mig varm och mina kläder torkade. Jag vågade inte vända mig om mot männen, jag visste inte vad jag skulle säga eller vad de ville mig. Jag började gå längs vägen igen, samma väg som jag inte orkade gå tidigare, men nu var den annorlunda. Det var en skogsväg nu, det växte gräs och bäcken rann vid sidan av vägen. De gick bakom mig och jag var inte trött...

Svårt att klä en dröm i ord, för i drömmen känns ju inget konstigt, men det låter ju väldigt märkligt att beskriva det såhär. För mig var det ändå en ovanlig dröm, inte för att den var konstig och overklig, för det är väl alla drömmar, utan för att den började dåligt och slutade bra. De flesta andra drömmar jag minns slutar med att jag vaknar i panik och blir lättad över att jag bara drömt. Det här var en sån dröm som var behaglig, och jag skulle kunnat fortsätta att drömma, och gå på den nya härliga vägen, men då hade sömnen förmodligen suddat ut minnet av drömmen som sagt, och även om jag drömt färdigt och fått se vart vägen leder så hade jag inte kommit ihåg det idag... Fast nyfiken på fortsättningen blev jag allt ska erkännas.


Inget internet...

Vårt internet kopplades ner förra måndagen, och nu har vi varit utan en hel vecka. Det tog flera dagar innan jag vande mig vid att inte kunna kolla telefonnummer, recept och allt möjligt på internet. Det är nog nyttigt att vara utan internet tror jag, nu saknar jag det bara lite (sitter på lånad lina och surfar just nu, och när jag ändå hade ett viktigt ärende ut i cyberspace så kunde jag ju lika gärna blogga lite också...) Vi får antagligen vårt nya bredband inkopplat antingen den här eller nästa vecka, men det känns som det kvittar. Jag har faktiskt skickat privat brev via snigelpost för första gången på flera år, och det var riktigt kul att sitta och skriva för hand, klistra på frimärke och veta att någon fått ett riktigt brev som man måste öppna och prassla med i sin brevlåda :-D Det är ju jättekul att få brev bland alla räkningar tycker jag själv... Kanske skulle man skicka snigelpost oftare?

Veckan har varit ganska stressig och full av ytligt bry. Jag har varit trött, som vanligt, och Gud har bara kännts närvarande när jag haft tid att tjata på honom i lugn och ro, eller varit i kyrkan och haft tid att koppla av all vardag. Jag hinner inte sitta här och babbla nu heller, så jag får väl koppla ner och fortsätta min internetfasta ett tag till...