Tält

Mellansonen och jag ska tälta. Han har pratat om det så mycket att jag tillslut lovade att vi skulle åka iväg och sova i tält en natt någonstans. Kanske på fredag, om det inte ösregnar.
Det ska bli riktigt mysigt, men jag kommer förmodligen inte att kunna sova. Det tar alltid minst två nätter för mig innan jag kan sova gott på ett ställe jag inte är van vid...
Vi har ett litet tvåmanstält, men en ny ficklampa måste jag nog köpa.
Så måste jag kolla upp om det finns grillplats, eller om vi måste gräva själva. Det kan inte vara eldningsförbud längre som det har regnat nu...

Iiih! Lägerliv :-)


Pred 8:17

Då insåg jag vad som gäller om hela Guds verk: människan kan inte fatta det som sker under solen. Hur hon än strävar och söker fattar hon det inte, ja, även om den vise säger sig förstå fattar han ändå aldrig.

Det måste jag påminna mig om ibland. Gud är större än någon människa kan förstå. Det är så självklart att det är så, men ibland söker jag svar på saker som jag egentligen vet att jag aldrig kan få svar på...

Det regnar idag.
Vatten - liv - över skapelsen.
I köket sitter en liten pojke och tittar ut genom fönstret
i hans vackra bruna ögon är också liv.
Flugorna i taket
Luften i mina lungor
Jesus Kristus
Liv!

Vem behöver egentligen förstå? Gud är, och det får jag vila i...

blåbären är mogna

Före:
blåbär


Efter:
muffins

Vi har plockat årets första blåbär, och bakat muffins! Det var måga barn här i vår trädgård och provsmakade, och godkännde muffinsbaket med ett MVG :-) Vi har bara två steg från trädgården rakt ut i blåbärsriset. Det är helt fantastiskt vad mycket som finns i naturen om sommaren, bara att ta för sig av!

Idag har jag varit på högmässa också, och fått veta att namnet Johannes betyder "Gud har förbarmat sig" Till och med hans namn vittnade om vad som skulle komma... Det var länge sen jag firade mässa känns det som. Jag har väl blivit bortskämd med veckomässor under terminen antar jag, för egentligen är det inte så länge sedan sist. En vecka om jag tänker efter... *skrattar*

Fast veckorna går så långsamt nu tycker jag. Och avhållsamheten från datorn gick det inget vidare med heller, jag har tråkigt! På något konstigt sätt mitt i allt så kryper en rastlöshet i mig.
Det är skönt med sommar, men jobbigt också.... Och jag får så dåligt samvete för att jag inte bara njuter av att vara hemma med barnen. Det är nog det som gnager mest just nu, att jag inte tycker att jag känner vad jag borde känna... Jag vet inte riktigt hur jag menar, men någonstans innuti känner jag mig som en usel mamma som inte sätter värde mer på tiden med barnen. Men det är inte så heller, för jag älskar dem så det gör ont. Jag skulle offra mitt liv för vem som helst av dem, utan att tveka en sekund. Jag vill dem allt väl och jag försöker verkligen att ge dem en barndom som de kan minnas med glädje. Det jag gör tillsammans med barnen gör jag också med glädje, för jag tycker ju om att vara med dem. Men mitt i allt så kommer jag på mig med att drömma mig bort... Bort från planering, tvätt, matlagning, aktiviteter, konfliktlösning, utflykter och hela paketet som följer med familjelivet. Och då, när jag känner att jag om jag kunde, skulle jag promenera iväg utan att se mig om, och försvinna någonstans där jag fick vara ifred, så får jag så fruktansvärt dåligt samvete och undrar om jag alls är lämplig att vara förälder eller maka.

Fast det är ju bara nu en tid som det är såhär intensivt... Var sak har sin tid... Barnen kommer ju inte att vara små speciellt länge, faktiskt, och jag kommer antagligen att sakna den här tiden när den har passerat. Sommaren kommer också att ta slut, och då kommer jag att tänka på hur skönt det var med sommarlov, och att gå barfota i skogen och plocka blåbär. Det är ju en härlig tid nu... Jag bara gnäller *suck*

Nu är det lugnt i huset i alla fall. Barnen sover och jag får lite stillhet igen - och kanske en muffins om det finns några kvar...

midsommarkväll

Jag som skulle ha datoruppehåll sitter redan här igen. Fast det finns inte mycket annat att göra just nu faktiskt. Vi är i sommarstugan, och barnen sover. Huset är stort - ett gammalt församlingshem på 300 kvadrat - och sovrummet är på övervåningen. Alltså bjöd jag godnatt och stannade kvar här uppe medan maken sitter nere och pratar. Svärfar spelar dragspel, jag sitter och tittar ut på sommarhimlen i skenet av datorn och ett stearinljus. Det är inte riktigt mörkt ännu... Vet inte om det blir riktigt mörkt alls. Vi har uppehållsväder nu, men det är inte klar himmel.

Jag var ute i regnet förut för att plocka lite blommor. Det var härligt att få en stund för mig själv!
Gummistövlarna hade jag inte med mig, men det är varmt. Jag gick i sandaler och t-shirt, och frös inte fast det regnade ordentligt.
Kyrkan är öppen här. Dörren står på glänt mellan klockan nio och tre varje dag, i alla fall under sommaren. Jag har aldrig sett någon där, men det hör kanske inte till saken. Jag tycker det är trevligt med öppna kyrkor. Idag var det särskilt skönt att kunna gå in i stillheten. Det var så tyst. Helt underbart att inte höra ett enda ljud. Inte ens regnet hördes... Jag tänkte på Elia, som hörde Gud i en stilla susning. Jag har fått berättat för mig att översättningen från hebreiska lika gärna kunde varit "i ljudet av en tystnad" och där idag i en tom kyrka var ljudet av en tystnad väldigt tydligt...
Jag tände ett ljus, men satte mig inte ner i en bänk. Ville inte blöta ner eller skräpa ner med blommorna jag hade plockat, men jag dröjde mig kvar. Jag ville bara vara där, inte gå ut, aldrig mer gå därifrån. En helig stund.
Fast jag tackade och gick ut genom dörren ändå sen. Evigheten är inte för  evigt här på jorden, och det är väl som det skall antar jag. Gud lät mig bära ljudet av tystnaden innuti på vägen hem, och i diket växte vallmo och prästkragar som påminner om allt gott vi omges av här. Jag bar ju Guds gåvor i handen rent fysiskt redan innan jag gick in i kyrkan liksom, men jag var för nära för att se. Så är det ofta...

Sommarblommor och jordgubbar

sommarblommor
Idag bloggar jag två bilder. Jag kunde inte välja någon av dem.
Blommorna plockade jag och barnen idag när vi cyklade hem från parken. I diket vid skogen, precis hemma vid vår gata, gömmer sig underbara sommarblommor bland det höga gräset. Jag tänker på Matt 6:25 ff. "Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna?" Liljan på ängen som har så vackra kläder osv... Tillsammans, olika blommor i olika färger i en stor bukett kompletterar de varandra och blir så fantastiskt vackert. Vi människor är nog lite på det viset också. Vackra och enastående var och en för sig, men tillsammans med andra blir vi en färgsprakande helhet som lyser och lever mitt på köksbordet hemma hos Gud... Eller nåt :-)

Jordgubbar hör till när det är skolavslutning. Gott gott!

Nu pausar jag bloggandet. Jag ska inte sitta vid datorn alls på ett par veckor. Bara vid behov, om jag behöver skicka ett mail eller kolla upp något smaskigt recept inför midsommar eller så ;-)

GLAD SOMMAR
jordgubbar

sommar

Det är så vackert i naturen!
Björklöv mot en blå himmel.
Långt sommargräs som glänser i gula toner i kvällssolen.
Mogna smultron och rödklöver.
Näckrosknoppar bredvid bryggan.

Ja, det är mycket som är vackert...
Min dotter med smutsiga fötter och rufsigt hår, med ett långt ljusblåblommigt nattlinne och ett sönderkliat myggbett på armen. När hon går barfota över gräsmattan i morgonsolen efter att ha ätit frukost på altanen. Det är som en saga. Nästan för bra för att vara sant.
Eller pojkarna, på rygg i gräset. De tittar på moln och kittlar varandra med ett grässtrå. Trötta efter att ha jagat varandra genom vattenspridaren.
Spindelnätet i klätterställningen är ett riktigt mästerverk, och JS Bachs Air på låg volym samtidigt som koltrasten sjunger är en lyckad kombination.
Tack Gud!

räkmacka

Nu går saker som på räls känns det som. Det ena efter det andra löser sig, och vi får bara ta emot.

Jag har kommit in på folkhögskolan. Så istället för komvux och vikariejobb ska jag gå två terminer till på folkhögskola. Lite onödigt kanske, om jag måste vara kritisk, att göra så när jag skulle kunnat tenta av svenskan på komvux under en termin samtidigt som jag jobbar, men det här känns mycket bättre. Nu kan jag gå i skolan, och få lite fler ämnen uppfriskade inför högskolestudier, samtidigt som jag får möjlighet att ta det lite lugnt (hoppas jag.) Skolan har varit en oas för mig det halvåret som har gått, och att vara kvar där och låta saker sjunka in samtidigt som jag är där med andra människor i ett annat sammanhang tänker jag kan vara bra. Jag behöver få lite perspektiv på verkligheten igen och förhoppningsvis bli mer säker på att jag inte tar miste på vad Gud vill med mitt liv. Det ska bli kul att sitta i skolbänken "på riktigt"! SKG är ju lite speciellt liksom, fast på ett bra sätt.
Så nu vet jag både vad jag ska göra i sommar - jobba, och vad jag ska göra till hösten - plugga.

Sen har svärmor fått hemsjukvård beviljat, och det ger mig och maken lättad arbetsbörda då vi har både handlat, städat och tvättat åt henne nu i flera månader. Hon mår inte bra, vilket naturligtvis är jättetråkigt, men hon är ändå gladare nu, mer tillfreds liksom. Jag tror hon också tycker det blir skönt att slippa känna att hon är en belastning för oss. Vi kommer att hinna umgås mer med henne än innan nu när vi slipper göra en massa när vi är och hälsar på henne. Nu väntar vi bara på att hon ska bli utskriven från sjukhuset.

Barnen har bara två dagar kvar på dagis och i skolan innan sommarlovet. De kommer att få vara hemma ända till augusti, och det behöver de verkligen. Visst, ärligt ska jag säga att jag bävar lite inför att leva familjeliv 24-7 hela sommaren, men tar för givet att jag får vad jag behöver av Gud. Det låter förmodligen helt knäppt, men hur mycket jag än älskar min familj, och hur fantastiskt det än är att vara med barnen och maken så behöver jag vara ifred, bara ensam, med jämna mellanrum, annars känner jag mig vissen tom och labil. Men det ordnar sig alltid. Jag har ju nätterna om inte annat. När de andra sover :-)

Och så fick vi tillbaka pengar från kommunen idag. Vi fick en konstig räkning på barnomsorgsavgifter från 2005 för någon vecka sedan. Det vara bara två dagars förfallo och ingen förklaring eller någon information om vad det handlade om alls med i brevet. Det såg ut som en retroaktiv höjning av taxan, men det var väldigt oklart. Vi betalade den samma dag i alla fall, men det visade sig vara fel och kommunen bad om ursäkt i lokaltidningen några dagar senare. Många familjer hade visst fått såna räkningar, och blivit upprörda och ville veta vad det handlade om. Vi försökte ringa massor av gånger, men kom aldrig fram. Jag tänkte maila hon som har hand om saken, men idag kom pengarna tillbaka, och det känns som vi vunnit på triss eller nåt.

Och nu regnar det ute. Stilla stilla regn som naturen behöver så väl.
Jag ska faktiskt gå ut och ställa mig på gräsmattan en stund... Hoppas inte grannarna ser mig :-D


vatten och vin

Nu när jag skrev rubriken kom jag att tänka på ett barnprogram som gick när jag var liten. Daniel doppsko! Ååh, det var länge sen :-D
Signaturmelodin gick såhär: Daniel doppsko från sålunda stad, doppar sin sko i jag vet inte vad. Vatten och vin, och en dunk bensin. Åh vad min sko ska bli blank och fin.

Det var bättre barnprogram förr! Eller? Nä, kanske inte egentligen. Det är väl för att det var då jag var barn och tänker tillbaka och blir nostalgisk idag. Det är nog så med en hel del av sånt där jag tänker att "på min tid - då var var det annorlunda." Klart det var annorlunda på många sätt, jag var ju barn då och inte lika insyltad i vuxenvärlden som jag är nu. För mina barn är det ju barndomstid nu, och de har sin tid som säkert är "bättre förr" för dem när de blir vuxna en dag. Och "min tid?" så korkat! Det är ju lika mycket min tid idag, bara det att jag inte kommer att fatta det förrän imorgon...

Jag skulle inte prata om barnprogram och tid. Jag vet inte vad jag tänkte på egentligen... Vatten och vin...
Brunt sjövatten så håret luktar skog när det har torkat. Svalt och uppfriskande.
Jag tycker om att bada ute. Det är helt underbart att bara simma rakt ut i sjön, så att jag ser allt vatten som omger mig och känner hur liten jag är där ute där jag inte bottnar. Blir jag trött så kan jag bara lägga mig på rygg och titta mot himlen, låta solen lysa i mitt ansikte och vattnet bära mig medan jag hämtar ny kraft.
Fast det är ju en liten sjö...
Jag tänker på havet, och de stora vågorna... Där vill jag inte simma. Där är det djupt på riktigt, även om det inte spelar någon roll egentligen så länge man ändå inte når botten. Men havet är ändå vilt jämfört med en brun liten sjö med näckrosor och frömjöl som flyter på ytan. Havet kan vara så otroligt vackert, det ger en slags evighetskänsla att titta ut över havet och inte se land på andra sidan. En sjö är "havet-light" och jag är glad över att det är sommar, så jag kan simma igen.

Jaja... Vatten är livsnödvändigt, och en sån här varm dag förstår jag bättre att sätta värde på vattnet än annars. (En väldigt bra predikan i söndags gav mig mer att tänka på vad det gäller havet, vatten, liv och tillit också förresten. Men jag orkar inte skriva hur mycket som helst. *lat*)
Och när jag nu har både badat och druckit vatten en hel dag sitter jag nu en helt vanlig måndag och dricker ett glas rött vin! Riktigt gott faktiskt, det borde jag göra oftare. Jag dricker nog bara sammanlagt en flaska vin om året tror jag, men om det gick att köpa pyttesmå flaskor så man slapp att hälla ut det mesta efter att en öppnad flaska stått i kylen en vecka skulle jag nog kosta på mig att njuta av gott vin lite oftare i alla fall...


Badpremiär idag!

Det är verkligen varmt! Runt 30 grader har vi haft inomhus, trots att vi vädrat och haft persiennerna nere. Vi åkte till sjön, och det var riktigt skönt i vattnet. Man kunde vara i vattnet länge utan att frysa! Det hade jag inte räknat med... Imorgon tar vi med oss fikakorg och leksaker och parkerar oss en stund på stranden.

Annars är inget nytt under solen...
Jag har läst predikaren idag, för det passar mitt humör ganska bra. Inte riktigt så låg själv, men inte på topp heller.
Formsvacka, värmeslag, världssmärta, trötthet eller leda vet jag inte, men hett som i öknen är det här i alla fall och det känns ganska öknigt i största allmänhet faktiskt.
Jag har varit på jobbet idag. Receptionisten kännde inte ens igen mig, utan frågade misstänksamt vem jag sökte när jag var på väg in till chefens rum för att få mitt schema enligt överrenskommelse. Jag fick presentera mig med namn och ärende och blev utvisad i entrehallen för att vänta. Inte för att det gör mig något, men det var så typiskt liksom... Där har jag jobbat i ett par år, och bara varit ledig en termin, och hon som har hand om alla lönerna och är personalansvarig har ingen aning om vem jag är när jag kommer tillbaka. Det är inte meningen att jag ska känna mig hemma på det jobbet helt enkelt... Fast det ska nog trots allt bli ganska roligt att jobba lite. Det ska bli skönt att göra något jag vet att jag kan, och de gamla som bor där är dom jag kommer att träffa mest och det känns bra. Det är mötet med dom som gör att jag faktiskt längtar lite. Att hjälpa pensionärerna med vardag och omvårdnad, och växla några ord, eller en bra dag kanske till och med hinna sitta ner och prata en stund gör det värt att gå dit.

Ett jagande efter vind... Konstigt uttryck, men talande. (Ja, på tal om något helt annat då...)
Det låter antingen som en lek, att jaga vinden, och då kan det väl vara kul, men annars ganska meningslöst. Som att jaga lyckan än här och än där, men så fort man är där den nyss var så har den flyttat på sig...

Eller jag vet inte... Jag orkar nog inte tänka närmare på det där heller nu ikväll. Vaddå lycka liksom. Livet är ju ett helt register, både upp och ner. Finns det någon som har formulerat vad lycka är som något konkret? Jag är lycklig, om jag måste välja mellan det och olycklig, men det är ju trams att prata så egentligen, för det är väl samma som med allt annat, att det är en graderad skala, och någonstans på mitten finns ett "normalläge" då det är helt okej, riktigt bra, eller superduper hurra tjipp tjipp... Men lycka? När människor svälter och krigar, skolbarn mobbar varandra, folk rånas och misshandlas helt oprovocerat, skapelsen går sönder för att vi skiter i att ta ansvar för den och om jag tänker efter riktigt noga så är vi faktiskt lite trångbodda här i vårt lilla hus också. Det finns alltid något som kan förbättras, och så länge inte allt är perfekt överallt hela tiden (som i Gud) kan vi inte vara riktigt lyckliga heller. Bara mer eller mindre...

Oj!
Jag är ovanligt knäpp och osammanhängande.
Jag ska varken jaga vinden, myggen eller något annat.
Bara sluta skriva och stänga av datorn för idag

Tomt

Det känns lite tomt faktiskt, att skolan är slut. Fast det är nog först idag som jag har haft tid att känna efter. Jag har haft att göra, och kommer att ha tiden ganska full i fortsättningen också verkar det som, så jag får ta tillvara på de små stunderna av stillhet och försöka göra något bra av dem. I tisdags var jag i Kalmar en heldag. Det var stiftsmöte, och massor av folk på olika seminarier och utställningar. Det var en lång och rolig dag!

 

Till och från känner jag mig rädd och liten. Vad tänker jag på egentligen? Vill jag verkligen?

Jo, det vill jag verkligen, men varför?
Jaja... det visar sig väl med tiden...

 

Idag på morgonen var äldste sonen helt uppochner och på väldigt dåligt humör. Jag tog mig tid att sitta i bilen ensam med honom en stund innan vi gick från parkeringen in till skolan. Det behövde vi båda.

När vi gick hand i hand mot skolgården bad jag tyst att Gud skulle ge honom kraft att möta dagens prövningar utan att göra sig illa. Vad kan jag göra annat än att be, egentligen?

 

Kanske är jag pessimist nu, men jag undrar om inte alla mina försök att nå fram till honom i hans ilska är i onödan. Bara Gud är god, och jag är nog till störst hjälp om jag slutar försöka själv att hjälpa, och istället lämnar mig och allt åt Gud i varje situation. Det svåraste av allt är att ge upp det stora egot. *suckar*

När vi gick där han och jag, så fick jag orden jag sökt hela morgonen, bara att lämna vidare åt min lille pojke.

Jag berättade vad jag ville och kände, och vad jag önskade även om det är omöjligt. Jag sa att om det var möjligt så skulle jag kunna ge honom allt jag hade av glädje, skratt, vilja och kunskap, rakt från mitt hjärta, ut genom armen och handen, vidare till hans hand och in i hans hjärta. Jag berättade att om jag bara kunde så skulle han få allt han behövde av mig, men jag kan ju inte. Jag kan inte, jag kan inte, jag kan inte. Jag kan bara älska honom, och prata med honom och försöka få honom SJÄLV att tänka och förstå och hitta det han behöver SJÄLV.

 

Jag kan inte ge honom något alls egentligen. Det är Gud som ger... Jag kan vara mer eller mindre motsträvig när Gud försöker använda mig. Ofta vill jag nog själv ta hand om saker, känna mig oumbärlig och ta åt mig äran för det mesta. Men det är inte jag som lyckats med något idag heller, det är Gud.

Sonen förstod nog, Gud talade med honom, och han hörde. Han kände nog att kärleken är på riktigt, och att mamma är maktlös. Vi behöver varandra. Inte bara han och jag, utan alla, på sätt och vis. Vi behöver inte bygga murar och stå och ropa till varandra så högt att vi inte hör något annat än oss själva.

 

Han hade en bra dag i skolan sen... Och jag har också haft det bra! Trots att jag har varit hos tandläkaren och spenderat hela skatteåterbäringen på en rotfyllning.


återhämtning

Igår försvann...
Jag skulle ha en halvdag tillsammans med barnen var det tänkt, och gå till jobbet för att träffa chefen på eftermiddgaen och ev. gå bredvid på en avdelning jag inte kan så bra, men jag vaknade igår och var så sjuk att jag inte visste hur jag skulle lyckas ta mig till dagis och skolan. Det var riktigt otäckt. Jag hade så hög feber att jag såg ljus-spel och färgglada skuggbilder. Jag svimmade flera gånger och äldste sonen fick göra frukost åt sina syskon medan jag låg i soffan och bad Gud om hjälp och väntade på att alvedon och kalla handdukar skulle göra sitt. Efter en stund vågade jag resa på mig i alla fall, och mirakulöst nog kom barnen till dagis och jag hem och i säng utan större problem. Maken ringde på förmiddagen - han hade inte hört sin mobil på morgonen - och skällde på mig för att jag varit ute och kört bil... Jag håller med honom, men jag kunde inte ta hand om barnen hemma heller. Var tvungen att välja liksom.
Sen sov jag... Hela dagen och hela natten. Imorse vaknade jag vid fem, och jag tror jag är frisk. Konstigt... Jag mår ganska bra. Bara matt och öm i kroppen efter att ha legat ner så mycket...

Skolan är slut.
I torsdags var det skolavslutning med allt vad som hör till. Det var vackert och vemodigt och jobbigare än jag hade räknat med.
Det har varit en fantastisk termin. Jag har fått så otroligt mycket där...
Vi pratade om det för ett tag sen, jag och mina klasskompisar, hur olika det är. För någon har det varit en kamp, ett nödvändigt ont som måste uthärdas, och det har kostat kraft och energi. För mig är det tvärtom, det har gett mig kraft och energi att få gå i skolan. Den här terminen har varit en välriktad spark i baken, och jag har fått fart och mod att vara den jag är på ett annat sätt än innan. Visst, jag känner mig väl fortfarande som ett ufo mellan varven, men det är okej. Vem är egentligen normal? Ingen eller alla? Alla är vi unika och annorlunda, och så ska det vara.

Jag kommer att sakna många, inte minst mina klasskompisar, men jag tror det också är i sin ordning. Jag vet inte om jag skulle vilja gå en termin till i samma klass faktiskt. Det låter kanske helt rått och känslokallt, men så är det inte. Jag tycker väldigt mycket om dem, och vi har haft en fin tid, men den är liksom slut nu. Det hade nog inte blivit samma sak om vi börjat om, eller fortsatt. Nu har vi haft vår tid, och vi har fortfarande varandra kvar - om vi vill - fast på andra villkor. Vi kan ju träffas och hålla kontakten fortfarande, men inte som klasskompisar utan som vänner. Undrar om inte det är bättre ändå?

Nu ska jag gå och göra kaffe, för snart vaknar resten av familjen tror jag...