Jag vill flyga...

              ~~~~


För att man ska kunna flyga,
måste skalet klyvas,
och den ömtåliga kroppen blottas.

För att man ska kunna flyga,
måste man gå högst upp på strået,
fastän det böjer sig,
och svindeln kommer.

För att man ska kunna flyga,
måste modet vara aningen större
än rädslan,
och en gynnsam vind råda.

            ~~~~

Margareta Ekström

Nytt liv

96079-15

Från död till liv
Ett frö, som bärs av vinden
till liv någon annanstans.



dop

Jag har just varit på dop, och jag är fortfarande helt rörd av hur fint det var.
Hon var så vacker.
Barfota med utsläppt hår i en stor röcklin.

Hon läste själv, en psalm, med darrande röst och tårarna rinnande.
Det var så fint! Så otroligt fint!

Ja... som vanligt finns inte orden... Men det var fantastiskt stort att få vara med på hennes dop. Det var liksom så annorlunda mot barndop. För idag döptes min vän, någon jag känner på annat sätt än man kan känna en liten bebis. Någon jag har pratat med och delat tankar och funderingar med, och... ja, nu delar vi ännu mer!

*snörvel*

slut

slut slut slut

vilket tråkigt ord!
Snart börjar sommarlovet... (och då är den här terminen slut.)
Jag känner mig ganska slut också. Helgen har varit lång, men nu är den också slut.

Jag vill inte börja sommarlov. Det betyder antagligen att jag kommer att jobba på äldreboendet igen, och... det kan ju inte bli lika tråkigt som det känns för all del, för de gamla som bor där lyser upp tillvaron, men nä, jag trivs bättre här under min korkek där jag kan sitta för mig själv och lukta på blommorna.

Men just nu är allt bra om jag bara inte tänker på allt som måste fixas, och ingen av de jag skulle ringa var anträffbar idag heller så jag får inget gjort, så jag kan lika gärna ha det bra en stund till. Morgondagen kan jag inte göra nåt åt förrän imorgon ändå, och inte resten av veckan, och inte sommaren. Så... *sjunker lite djupare ner i stolen* jag ska inte gnälla...

Kvinnan vid Sykars brunn...

Förstod hon?
Fick hon vatten så hon blev otörstig?

Längtan efter Gud... Min egen längtan, är ibland så stark att jag undrar vad Jesus menar. Den som dricker av det vatten som Jesus ger blir inte törstig igen, utan det blir en källa med ett flöde som ger evigt liv. Jaha?
Kvinnan bad om vatten. Jesus sa "gå och hämta din man"
Goddag yxskaft.
Jo, jag fattar nog att Jesus i vanlig ordning inte menade vatten som vatten, och inte törst som fysisk törst.
Jag läste nyss texten. Idag var den till mig.
Den berörde mig, Gud sa något.
Är det livet, både livet här och det eviga, som Jesus menar?

Längtan - törsten... Det är en del av mig.
Längtan efter Gud finns nästan alltid innuti.
Bara lösryckta stunder av frid.
Närvaro som känns
Utsuddade konturer och skärpta sinnen
Tidlöst fri från längtan.
Men nog blir jag törstig igen...

Vi blir nog inte otörstiga förrän vi är där i evighetens källa?
Förnuft och känsla...
Gud är alltid nära, jag behöver inte längta.
Med förnuftet kan vi kanske förstå att det är så.
Gud är hos oss hela tiden, men vi kan inte styra känslorna.
Vi kan inte alltid se och uppleva.
Vi bär samma skada som skapelsen.

Vi får av nåd, glimtar av evigheten.
Och så får vi längta...


efter regn...

ro

En bild från igår. Vi åkte till sommarstugan på öland, för att få ny luft att andas. Rensa ut och sortera.
Där blåste det friskt och kallt. Skönt!

Det kan vara svårt att förlåta, men Gud hjälper till och det går. Det är borta nu. Inget blir bättre för någon av att jag går runt och ältar och fortsätter tänka negativt om den det berör. Det tar bara kraft och energi som jag hellre lägger på annat, och gjort är gjort i vilket fall som helst. Jag kan inte reparera vad som hände, men göra det bästa av resten. Vi har pratat om saken, försonats, tagit i hand och lyssnat på varandra. Jag lämnar det. Han bad om förlåtelse och jag sa att jag vill förlåta. Så jag åkte till öland och kastade ilskan i havet.

Jag är glad att jag gick dit och pratade om saken när allt lugnat sig. En ytlig bekant som gått långt över gränser för vad som är okej beteende vore så lätt att strunta i. Iskallt bara låtsas som om han inte finns och fortsätta tycka illa om, bli bitter och gå varv efter varv i tankarna om vad som borde ha gjorts och sagts. Lägga till, fylla i, och fastna i tjurighet och dåliga känslor. Nä, jag är glad nu!
Hoppas han också mår bra - faktiskt...

jag skulle välja det rena vattnet!

Idag har hela familjen varit i kyrkan och firat något så orginellt som "fiskmässa"
Kyrkans dörr var omgjord som ett stort gap med vassa tänder, och ett svart tyg som draperi bakom. Det såg verkligen ut som en fiskmun som vi klev rakt in i. Vi var ett gäng småfiskar, uppätna av den stora monsterfisken, och en kör med både gäddor, sillar, torskar och allt vad det var sjöng för oss.
Jona kom tillslut in i monsterfisken, för att ge de hungriga fiskarna bröd och vin, och där någonstans började lilla dottern bli så rastlös och arg att jag inte kunde vara fisk längre utan blev svettig mamma som inte längre hörde vad fiskprästen pratade om.

Strax innan kommunionen fick pappa fisk nog, tog sitt yngel med sig, och hoppade ut ur monsterfiskens gap igen. Några gösar framför oss suckade och såg så besvärade ut att det blev för pinsamt för honom att sitta kvar med henne tyckte han, men jag tycker det var tråkigt att han gick ut... Det är inte ofta vi firar mässa tillsammans, och inte idag heller alltså. Men men...
Så var jag kvar själv och firade nattvard tillsammans med pojkarna, och det var verkligen fint! Och det bästa av allt är att min fyraåring verkar ha lyssnat på både kören och prästen, för han berättade att han skulle välja det rena vattnet om han var fisk. Jag var visst så upptagen med att bry mig om att dottern ev. störde gammelgäddan och gösarna, att jag missade halva "predikan" eller vad man ska kalla det - för det var som en berättelse snarare, varvat med sånger. Han pratade om Jesus och Jonas (och envisades med att man inte KAN heta Jona) och att det var smutsigt äckelvatten innuti monsterfisken, men att man inte måste simma omkring där inne ifall man inte ville. Inte vet jag exakt vad som sades i kyrkan, men det berörde honom visst, och det är ju bra att han lyssnar liksom :-D

Jag skulle också välja det rena vattnet om jag var fisk! Och alla fiskarna som var fångade i monsterfiskens mage blev räddade och kunde simma ut i havet igen.
Jag fick behålla en agenda, och bara måste citera slutsången.

Melodi "tryggare kan ingen vara"

Tryggare kan ingen vara, än Guds lilla fiskstimsskara.
Det är fröjd i våra själar. Bubbelfröjd i våra gälar.

Vi ska inte glömma risken, att den stora Fula Fisken,
än en gång ska hinna fatt en, för han finns i alla vatten.

Men det gör oss inte rädda, för nu vet varenda gädda,
att det finns en hjälp i nöden. Jesus räddar oss ur döden.


Ja...
Det var annorlunda och kul!

bön och stress

När jag har mycket att göra fastnar jag lätt i tankar som far runt innuti huvudet. Ett ord här, eller en mening där, blir till böner, men jag behöver stillhet för att be ordentligt.
Efter en sådan splittrad dag märker jag hur viktig bönen är för mig. Där tar Gud hand om allt, även om jag inte märker det själv just då så märker jag det om jag inte ber. Det spelar ingen roll hur jag ber heller. Om det är förbön, tidegärden, eller bara personligt, så ger Gud mig något i bönen som jag bara får där. Det är väl kanske just samtalet, det att jag vänder mig till Gud med mina ord istället för att låta dem fara runt i mig, som märks. Att Gud tar emot mina tankar, och ger mig tillbaka vad som är viktigt, resten kan jag lämna.
Även om bönen är förtryckt som i tidegärden, så hjälper den mig, så just orden har nog inte så stor betydelse. Gud vet ju liksom ändå vad som rör sig i mig, bakom orden, oavsett om det är mina egna ord eller någon annans, så är det inte i exakta ord som samtalet med Gud sker. Jag förstår inte ens hur bön fungerar, men jag vet ATT det fungerar... Ja, det är väl huvudsaken :-)


Mellan skurarna

v?rvatten

Gud hör bön!

Jag vet inte hur länge jag satt och tittade ut över vattnet. Det spelar ingen roll heller...
Jag behövde verkligen en stund i naturen, och blev välsignad med solsken mellan regnskurarna. Tack!

Jag har sett smultronblommor, violer, vitsippor, tistelblad, maskrosor, och hört fågelsång och fiskar som slog i vattnet. Trädets grenar rörde vid vattenytan, och ringarna på vattnet suddades ut av de mjuka vågorna... Solen värmde den blöta marken, och luften var varm och fuktig av vattenånga. Granarna har små ljusgröna skott, och det luktar vår i skogen.

Där, mitt i verkligheten, i naturen, tänker jag ibland att det lilla vi vet och ser som verklighet bara är en liten del av helheten. En helhet som är så stor att den känns overklig, men ändå är det i den helheten vi ingår - och hela skapelsen. Overklighetskänslan kom krypande idag också, men jag orkade inte tänka. Ville bara vara i den verklighet jag förstår, och njuta av hur vacker den är. Resten, vad det nu är, har jag evigheten på mig att njuta av sen...


äktenskap mm.

Ikväll sitter jag och funderar på äktenskapet efter en diskussion i skolan. Det är så lätt att se till sitt eget och tro att alla andra också funkar på samma sätt tänker jag.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag tycker det är en dans på rosor att vara gift, eller att leva i nära relation med andra människor över huvud taget, för det är inte alltid lätt. Men hittills har det inte varit värre än att vi har kunnat nå fram till varandra och växt lite efter varje övervunnet hinder.
Det som slog mig är att jag väldigt ofta längtar efter frihet, att få komma ifrån och vara för mig själv. Det är en längtan som blivit starkare ju fler vi har blivit i familjen, och egentligen tror jag inte det handlar så mycket om äktenskapet eller familjelivet, för vi har det bra tillsammans - om än ganska intensivt mellan varven. Men ändå... Varför längtar jag bort? Är det mig det är fel på?

Om jag ska vara riktigt brutalt ärlig, och det kan jag ju kosta på mig i en anonym blogg på nätet, så känner jag mig nog lite instängd här hemma. Det är så jobbigt att behöva erkänna det, och se det såhär formulerat med ord framför ögonen på mig själv, men så är det faktiskt. Jag drömmer om att få sitta helt ensam vid stranden och bara titta på solnedgången. Stanna ända tills det blir mörkt och kallt... Eller att gå och sätta mig på ett café och dricka espresso och titta på människor utan att ha någon tid att passa eller någon att prata med.
Jag längtar efter lugn och tystnad (eller snarare att inte behöva lyssna aktivt) och tid som inte är fullbokad redan innan den kommit till mig.

Får man känna så när man är mor till tre små barn? Jag vet faktiskt inte om jag tycker att jag får det i alla fall. Jag har faktiskt en del tid för mig själv redan... Inte mycket, men jag använder den dåligt, så jag borde nog inte klaga.

Jag och maken pratade om tid för ett par dagar sen, och han är bättre än mig på att använda tiden. Han är effektiv, och kör på med en sak tills han är färdig innan han börjar med nästa. Jag avbryter mig lätt, och tänker att "jag ska bara" göra något annat, och fortsätta senare, så kommer något tredje med i bilden och tillslut är jag helt splittrad och handlingsförlamad och tycker att det är skitjobbigt med allt jag har att göra, och inget blir ordentligt gjort. Jag tror att jag är ganska svår att ha att göra med ibland... Och ibland så tycker jag att det är så jobbigt att känna mig annorlunda och missförstådd och att han är så jobbigt enkel.  (Ja, det är avundssjuka. Jag vill också ha enkla lösningar och kunna nöja mig med "det bara är så") Det verkar så självklart för honom allting, medan jag bara analyserar och känner efter och... nu gör jag så igen. *suck*

Ps 107

Sjuka barn med sjuk mamma kan inte vara annat än sjukt va?
Blä blä blä *gnäller*
Jag börjar bli orolig för lilltjejen också, för hon har inte ätit sedan i torsdags, förutom lite yoghurt och isglass och minimala smakbitar av något annat. Hon är redan en liten tunnis, och väger bara tvåsiffrigt med några hektos marginal. Hon fyller två år om några veckor, och är lätt som en fjäder. Killarna vägde mer än hon gör nu när de var runt ett halvår gamla... Men det kvittar ju, hon äter nog när det är dags.

Igår höll klassen i gudstjänsten, och det blev jättefint. Det var familjemässa med dop, och mycket musik och sång. Fast jag glömde min väska i stan, och måste nog trots att det tar emot packa in oss ynkliga sjuklingar i bilen och åka och hämta den.


the book

Nu har jag suttit och bläddrat lite i the book. Bible illuminated. http://www.bibleilluminated.se/
Det är gamla testamentet som magazin (Bibelkommissionens översättning), och i min ordlista kallas den nu för "bibelblaskan"

Kul tycker jag rent spontant. Skolprästen hade köpt ett exemplar på MQ över disk, och bara det att den säljs i klädaffärer tycker jag är positivt. Mer bibel åt folket! Sen vet jag inte om jag personligen tycker det är något vidare att läsa bibeln i tidningsformat med en massa foton och understrykningar som jag inte själv gjort, men det kan jag försöka tänka bort. Bilderna är fina, och utan bilder hade det ju inte blivit någon blaska.
Jag tror att det är mycket större chans att någon tar bibelblaskan och börjar bläddra i om den ligger framme än om det är en vanlig bibel, i ett väntrum t.ex, eller hos någon man är på besök hos. Den är ju snygg liksom, och det är ju i tiden med vackert emballage... Fast det kanske det alltid har varit ;-)
Fast versnummer finns inga, så den går inte att slå upp i, och noter och paralellhänvisningar finns inte heller, men det är okej - den är undertecknad av de svenska företrädarna både för islam och judendommen också, inte bara kristen blaska, så att notera kristusprofetior skulle nog inte funka liksom ;-)

snörvel

Jag vet inte om det är pollenallergi eller förkylning jag har i näsan. En kombination kanske...
Haha :-) Vad fånig jag känner mig som sitter och skriver om det också. Jaja... Så bidrog jag med lite värdelöst vetande i cyberspace idag också :-)

Jag har funderat på det här med att visa känslor idag. Man gör inte det så ofta... inte jag i alla fall. Inte de djupa sanna känslorna.
Det händer faktiskt ganska ofta att jag blir väldigt berörd av något, och full av känslor. Det kan vara precis vad som helst, en tanke som väcks när jag ser en fågel t.ex. Något litet bara, som blir stort... Senast idag kännde jag att om jag varit ensam i en djup skog hade jag fallit på knä i bön och tackat Gud för att livet är så levande, men bland andra människor i en park faller det sig inte riktigt naturligt liksom. Inte ens att rycka tag i maken och skrattande berätta hur mycket jag älskar honom kan jag göra utan att han (som ändå känner mig hyfsat bra vid det här laget) skakar lite på huvudet, ler överseende, och frågar vänligt vilket fel som gått sönder den här gången. Lagom ska det vara! Fast han är van, för all del...

Tanken bara slog mig. Skulle vi vara lyckligare om vi släppte ut glädjen istället för att gömma den för oss själva innuti oss, och bara dela med oss av ett diskret leende. Vad skulle jag tänka om någon dansade emot mig på parkeringen utanför coop forum och gav mig en bukett maskrosor? Skulle jag bli rädd? Kanske... Men jag tror inte det. Jag tror jag skulle bli glad, och hans eller hennes glädje skulle smittat av sig lite... Positiva känslor förtränger vi nog lika bra som negativa egentligen. Fast det kanske är bäst så? Ingen aning.

Hmm... Jaha... Där tog tankarna slut för idag.
Nu ska jag gå och snyta mig lite igen :-)