vad vi fyller vårt hem med

Vad är det egentligen vi fyller vårt hem med?

Möbler, leksaker, prylar och en massa saker. Färg på väggarna, gardiner i fönstren...
Böcker, musik, punktbelysning och vackra trägolv.

Vad spelar det för roll? Vad är viktigt? Vad gör ett hem till ett hem och inte bara ett hus?

Ett hem för mig är där man har sin trygga punkt, någonstans dit man kan längta när man är någon annanstans. Där de som bor tillsammans, med hjälp av varandra, kan växa och utvecklas. Det viktiga i ett hem är de som bor där, inte hur själva hemmet ser ut eller hur mycket prylar där ryms. Att fylla ett hem med saker och hålla det rent och snyggt är ganska lätt, i alla fall i vårt land, men att fylla hemmet med kärlek och respekt för varandra är svårare, men oändligt mycket viktigare.

Det gästerna ser när de kommer in i vårt hem, är inte vad som gör det till ett bra hem. Det är vad vi som tillsammans bor här upplever, hur vi ser på varandra och hur vi är mot varandra, varje dag som är det som för mig är avgörande. Stämningen i luften. Tankarna, och orden som studsat mot väggarna betyder mer än vilken färg väggarna har. Hur vår gemenskap vid middagen upplevs och hur vi minns den, när vi satt samlade kring köksbordet och åt, spelar större roll än exakt vad vi åt eller hur köksbordet ser ut. Hur vi känner oss på insidan är av större betydelse än vad vi visar utåt. Det andra ser är bara en fasad - ytan - och den säger mycket lite om hur insidan ser ut. Det är så lätt att putsa till ytan, men många gånger skulle vi nog vinna på att låta ytan vara, och istället lägga kraft och energi på att underhålla och reparera det som inte syns.

Maken och jag har haft en argumentation, och han får väl som han vill tillslut som vanligt, men jag är ledsen över alla onödiga och elaka saker han sa till mig. Han kan köpa hur mycket färg och golv han vill, men orden han sagt går inte att måla över eller bygga igen. För att reparera det behövs något man inte kan köpa :-(

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback